Pingst Pastor 13 januari Läs mer

Ekumenisk minneshögtid i Storkyrkan av folkmordet

I dag inbjuder Sveriges kristna råd och Armenisk Apostoliska kyrkan till minneshögtid i Storkyrkan, Stockholm, med anledning av det armeniska folkmordet 1915.

-Flera av medlemskyrkorna inom Sveriges kristna råd är påverkade av folkmordet 1915, vilka delvis är samma kyrkor som idag drabbas genom förföljelser i Syrien och Irak. Därför har vi all anledning att minnas och samtidigt be för ett hastigt slut på de tragiska händelser som vi ser idag, säger Karin Wiborn, generalsekreterare för Sveriges kristna råd.
Under folkmordet i det Osmanska riket dog omkring en miljon armenier och hundratusentals assyrier, syrianer och kaldéer. De flesta offren dog under åren 1915-1916. Det Osmanska riket tömdes i stort sett på sin kristna befolkning.
Vid den ekumeniska minneshögtiden i Storkyrkan medverkar bland annat kyrkoledare från de fyra kyrkofamiljerna inom Sveriges kristna råd; biskop Anders Arborelius (Katolska kyrkan), ärkebiskop Antje Jackelén (Svenska kyrkan), metropolit Cleopas av Sverige och Skandinavien (Grekisk ortodoxa kyrkan) och kyrkoledare Lasse Svensson (Equmeniakyrkan). SKR:s generalsekreterare Karin Wiborn håller ett inledningsord och biskop Eva Brunne ansvarar för en betraktelse. Det blir även sånginslag och bön.
Minneshögtiden, som startar klockan 10.00, är öppen för allmänheten.