Pingst Pastor 13 januari Läs mer
Bild från Hillsong i programmet Frikyrkans Musikunder.

Bild från Hillsong i programmet Frikyrkans Musikunder.

Dokumentär om frikyrkans musik

Frikyrkans Musikunder är namnet på en nygjord dokumentär om Frikyrkans musik, som sänds i SVT2 på Påskafton klockan 18.30 .

Dokumentären är gjord av journalisten Ann-Sofie Carringer.
– Jag är oerhört tacksam att jag har fått växa upp med musiken i frikyrkan, särskilt på 70-80 talet när alla kristna band bildades. Det är nästan märkligt att den historien aldrig har berättats i TV förut. Jag tycker det är viktigt att få lyfta fram alla begåvade och fantastiska musiker som kommer från Frikyrkans scen och som idag bidrar stort till svenskt musikliv, säger hon.

Filmen Frikyrkans musikunder är knappt en timme lång och, sträcker sig från 40-talets sångarfurste Einar Ekberg via folkparkerna och Jan Sparring, Pärleporten och Lapp Lisas Barnatro till dagens artister med rötter i andlig musik. I filmen medverkar bland andra Gitten Svanell, Urban Thoms, Uno Svenningsson, Tomas Andersson Wij, Frank Ådahl, Charlotte Höglund, BLENDA, Lisa Nilsson, Emil Svanängen och Samuel Ljungbladh.
– Musiken är Frikyrkans blodomlopp. Steget för mig att gå upp och sjunga i kyrkan var väldigt litet…ett perfekt sätt att börja sin artistkarriär på, säger Tomas Andersson Wij i programmet.
Dokumentären sänds även på Påskdagen klockan 11.00 och kommer sedan att finns att se på www.svtplay.se fram till och med 8 oktober.