Pingst Pastor 13 januari Läs mer

Babymössor på väg till Kongo

Om några dagar kommer den första laddningen handstickade mössor till barnen på Panzisjukhuset i Kongo-Kinshasa att överlämnas av Elisabeth Hammarberg, kommunikations- och insamlingschef på PMU. Det handlar om barnplagg, som handstickats till den kampanj, som PMU, Dagen och Libris tillsammans driver under sommaren.

Kartonger och vadderade kuvert har så gott som dagligen inkommit till tidningen Dagens redaktion. I flera av följebreven står det att den som stickat bett under handarbetets gång, för barnet som ska få mössan, koftan eller filten och för de kvinnor som utsatts för det sexuella våldet i Kongo.
Flera hundra mössor, några koftor och filtar kommer att Elisabeth Hammarberg få med sig på flyget till Kongo-Kinshasa. Men stickkampanjen kommer att pågå hela augusti ut.
– Det ska bli riktigt roligt att få lämna över allt detta. Vi hoppas få med oss många fina bilder tillbaka så att de som engagerat sig får se när alla de stickade plaggen når fram till barnen, säger Elisabeth Hammarberg till Dagen.
Mössorna, filtarna och koftorna behövs för att de små barnen som föds på sjukhuset ska kunna hålla värmen.
Fotnot: PMU har delfinansierat och arbetat tillsammans med Panzisjukhuset under lång tid. Tidigare i år backade en av de tidigare finansiärerna ur och PMU måste därför samla in 5 miljoner kronor extra för att kunna fortsätta det arbete man varit med och att starta.