Pingst och corona Information från Pingst med anledning av corona.
Religiösa aktörer verksamma i Etiopien vid ett seminarium i landet för att diskutera hur man kan överbrygga etniska spänningar i landet. FOTO: Linus Jönsson/PMU

Religiösa aktörer verksamma i Etiopien vid ett seminarium i landet för att diskutera hur man kan överbrygga etniska spänningar i landet. FOTO: Linus Jönsson/PMU

Seminarium om fredsarbete i Etiopien

Idag arrangerar PMU ett seminarium där religiösa aktörer verksamma i Etiopien, delar med sig av sina erfarenheter kring hur man arbetar för fred och försoning bland de etniska grupper som ligger i konflikt med varandra i landet.

Under det senaste året har Afrikas näst största land Etiopien ändrat politisk inriktning. Sedan landets premiärminister Abiy Ahmed tillträdde har han inlett en positiv demokratiseringsprocess och visat respekt för mänskliga rättigheter. Men den nya öppenheten har också lett till att både gamla och nya etniska spänningar blossat upp mellan olika grupper. Politiska, religiösa och landrelaterade tvister pågår just nu runtom i landet.
På dagens seminarium deltar också representanter för organisationer i Sverige med erfarenhet från arbete i Etiopien. Tillsammans med de etiopiska gästerna kommer de att dela med sig av sin kunskap och erfarenhet kring hur man arbetar för fred och försoning.
PMU vill genom dagens seminarium skapa dialog och ge utrymme att lyssna in hur olika aktörer på ett konstruktivt och holistiskt sätt arbetar för fred. Frågan om religion och andligt välbefinnande är nödvändigt för att bygga en fredskultur kommer att ställas.
Tidigare i år beviljades PMU nio miljoner kronor från Sida genom den svenska ambassaden i Etiopien för att driva ett fyraårigt fredsprojekt i samarbete med den etiopiska evangeliska alliansen, ECFE. ECFE har 24 miljoner medlemmar och målet med arbetet är att stärka landets freds- och försoningsarbete genom de lokala kyrkorna.
– PMU och vår partner ECFE arbetar tillsammans för att hantera historiska missförhållanden och nuvarande spänningar, för att skapa fred med alla verktyg som finns tillgängliga för oss som kyrka och utvecklingsaktör. Jag hoppas att seminariet blir ett konkret och spännande utbyte kring metoder och perspektiv för att skapa hållbar fred, säger Johanna Bergsten, projektledare för fredsbyggande och traumabearbetning i Etiopien, PMU.
I panelen medverkar Lotta Sjöström Becker, generalsekreterare, Kristna freds , Getu Ayelew, pastor och styrelseordförande, Hiwot Berhan Church Ethiopia, Jenny Svanberg, senior rådgivare, Life and Peace Institute, samt Abdi Omar, student, Religion in Peace and Conflict, Uppsala universitet.
Seminariet hålls i eftermiddag på Ekumeniska Centret i Alvik i västra Stockholm.