Se dr Mukweges tacktal

Dr Denis Mukwege, som är en av årets mottagare av Nobels fredspris, ser utmärkelsen som en stor dag för Kongos kvinnor. ”Det här priset tar vi emot för kvinnorna som har genomlidit stora svårigheter, och blivit utsatta för sexuellt våld”, sa han i sitt tack- och segertal.

En film med talet och bilder från arbetet på Panzisjukhuset i östra DR Kongo visades i söndags i många pingstförsamlingar runt om i landet. Banden mellan arbetet på Panzi och i östra Kivu-provinsen i DR Kongo och svensk pingströrelse är starka sedan närmare 100 år tillbaka. 1921 kom de första svenska pingstmissionärerna till regionen. Se filmen med tacktalet här.

I går morse hade PMU-kontoret kontakt med dr Mukwege via Skype och då skickade han också en särskild hälsning till Sveriges pingstförsamlingar. Den filmen går att se på Facebook, i gruppen PMU församlingsforum.
Dr Denis Mukwege är chefsläkare på Panzisjukhuset i Bukavu i östra DR Kongo, som byggts av SIDA-medel och drivs av den kongolesiska pingströrelsen CEPAKmed stöd av PMU och Läkarmissionen. Denis Mukwege har blivit känd för sitt arbete med att operera kvinnor som utsatts för sexuellt våld och har också blivit dessa kvinnors röst utöver hela världen.
Denis Mukwege är också pastor inom CEPAK.
Nobels fredspris delas ut i Oslo den 10 december. Dr Denis Mukwege delar priset med Nadia Murad, tidigare IS-fånge.