Pingst och corona Information från Pingst med anledning av corona.

Rörelsen, folket och ledarna

När vi avslutade årets pastorsdagar inom pingst bar jag med mig ordet rörelse. Över sexhundra pastorer i en atmosfär av tro och värme gav känslan av positiv rörelse. En rörelse är inte en persons utan de mångas. En rörelse kan ha många uttryck men den står aldrig stilla, den har oftast en tydlighet men behöver sin generositet. De kommande hundra åren kommer rörelser påverka mänsklighetens utveckling, precis som de tidigare hundra åren. Vilken kristen rörelse kommer att ha framtiden för sig? Jag tänker att den rörelse som både är övertygad och respektfull kommer att växa. En rörelse utan identitet och övertygelser berör inte, en rörelse utan respekt för andras övertygelser består inte.

Min predikan på våra pastorsdagar handlade om brorsorna Esau och Jakob. Den äldre Esau sålde sin förstfödslorätt för en skål linssoppa till sin bror. Tänk att Jakob ville göra såna tveksamma affärer och lite svagt är det väl att den hungrige Esau hade så dålig impulskontroll? Det tycker i alla fall jag som varken gillar linser eller soppa. Det slog mig när jag läste texterna att det ju visst fanns en tänkt välsignelse till både Esau och Jakob men Jakob och hans mamma tog sakerna i egna händer.

Det Jakob verkar ha varit ute efter var själva ledarskapet. Men vem vet, kanske hade hans pappa Isak sedan länge tänkt att ge det till Jakob oavsett att han tänkt välsigna Esau ändå? Min enkla tanke handlar om att du aldrig ska försöka ta någon annans välsignelse och att man behöver kunna skilja på välsignelse och uppdrag. Gud har en välsignelse för alla sina barn men ger oss olika uppdrag. Jakob gick igenom en tuff brottningskamp som innebar definierande gudsmöten men också försoning med sin bror. Esau hade sina problem men det hade sannerligen också Jakob.

Det ledarskap som kan leda sunda rörelser tror jag bär något brutet och böjt men ändå brinnande. Jag ser konturer av detta hos Jakob. Jakob blev till Israel, namnbytet markerade ett skifte där han kunde bli en ledare värd att följa. Rörelsen blev till ett gemensamt folk, en nation mer än en familj. I dagar av digitala gräl behöver vi vara trygga i vår egen identitet samtidigt som vi lever respektfullt.

Det svaga i oss kommer ju alltid att finnas där, vi kommer att lockas till genvägar och konkurrens. Som det ser ut kommer vi att leva med fem åldersgenerationer sida vid sida. Precis som de mobila näten uppgraderas till 5G behöver vi en uppgradering av vårt ledarskap. De troende i landet förtjänar en Jakob som gjort sin resa och blivit ett Israel. De kommande hundra åren behöver vi ledare som vill bygga för andra istället för att kapa till sig egna fördelar. Det får inte vara ledarna det handlar om, det måste vara folket.

/Daniel Alm