Pingst och corona Information från Pingst med anledning av corona.

Låt församlingen prägla din påsk

Palmsöndagen har en bitterljuv, dubbel, men ändå så befriande känsla över sig. Kungars kung tar emot folkets välkomnande och deras enorma förväntningar på en befrielse från romarrikets ockupation, ridandes på ett privatleasat lastdjur. Annat var det när Gustav II Adolf skulle markera stormakten Sverige genom regalskeppet Vasa. Det tog två år att bygga denna maktsymbol som med sina kanoner och skulpturer skulle markera den svenske krigarkungens auktoritet. Vasa sjönk på ungefär lika många minuter som det tagit år att färdigställa.

Rikssymbolen gick till botten och den geografiska stormaktstiden är sedan länge förbi men av och till vill vi vara någon slags moralisk stormakt. Om bara alla gjorde som vi i Sverige skulle det bli bra, vi har ju system för det mesta. Efter Olof Palmes död skrev Andrew Brown att han efterlämnade ett land där ingen var fattig och där det inte fanns något utrymme för optimism. Vi är kanske en stormakt på system men vi är det inte när det gäller framtidstro och känsla av sammanhang.

I vårt Sverige står stormaktstänkande mot storhelgsfirande. Jul, pingst och särskilt påsk borde vara viktigare än någonsin för oss kristna. De är nämligen vår tids bästa missionsdagar. Påsken är en naturlig ingång för de stora existentiella frågorna när vi kommer ihåg och firar Jesu död och uppståndelse. Vi påminner oss om de stora stråken av livets orsak, dess kamp och dess framtid. Vad händer med oss efter livet och vad gör jag här? Påsken är ju syftet med Jesu liv. Men vad är syftet med påsken för svensken idag? Förra året under påskhelgen var en av de mest googlade frågorna: ”Varför firar vi påsk?”

Många svenskar famlar efter mening och jag tycker Pär Lagerkvist sätter naket ärliga ord på det sökandet i dikten ”En främling”: ”Vem är du som uppfyller mitt hjärta med din frånvaro? Som uppfyller hela världen med din frånvaro?”

Vi människor kan inte hjälpa det, vi ber. Bönen tillhör vad det är att vara människa. Men många letar efter framtidstro utan att ha ett kristet alternativ tillgängligt. Ska vi lämna våra grannar ensamma med sina påskfrågor?

Kanske ska du låta stugan stå tom i påsk, vänta med att putsa på båten och stanna hemma från semesterresor? Bjud hem människor och lev med församlingen i påskfirandet i stället. Det Sverige behöver är inte stormaktsillusioner förpackade i extremindividualism som alltid förlitar sig på systemet. Det Sverige behöver är en kyrka som vet vad storhelgsfirande är.

Jesus förkroppsligar alla våra sår men också alla våra drömmar. Aldrig blir det så tydligt som under påskveckan. Storhelgerna berättar om den verkliga stormakten.

 

/Daniel Alm

Krönika publicerad i tidningen Dagen 2019-04-17