fbpx

Nåden räcker från Betlehem till Aten

Nåden räcker från Betlehem till Aten

Ledare ur Tidningen Pingst nr 4 2022

Vi var lika många pastorer på vår fortbildningsresa till Grekland som de var samlade i den övre salen på pingstdagen. Resan som flyttades fram på grund av pandemin kunde nu genomföras och innebar besök i Filippi, Thessaloniki, Aten och Korint. Alla dessa städer ser vi som nytestamentliga platser genom aposteln Paulus resor, men städerna var redan präglade av religion.

När vi stod vid Areopagen och påminde oss om den store apostelns förkunnelse i den grekiska huvudstaden, som också var sätet för filosofin framvuxen via Sokrates, Platon och Aristoteles, blev det så tydligt med orden om att Gud inte bor i tempel byggda av människohand. Alla som lyssnade på förkunnelsen befann sig ju vid Akropolisklippan med sitt Parthenontempel rest för att hedra gudinnan Athena – ett av många gudaväsen i grekisk mytologi. Istället för att ha tilltro till en mängd gudar eller mänsklig filosofi påmindes atenarna om att vi alla är skapade, att vi är del av Guds släkt. Paulus gör en koppling till människoblivandet hos Kristus och framför allt till hans uppståndelse.

Vi går mot jul ännu en gång. Årets julfirande sker i en passage av vår historia när stora krig och inre oro eldas på av polariserande krafter. Det är som att digitaliseringen gör oss mer och mer obenägna att försöka förstå varandra trots att vi har så stora möjligheter till det.

När hörde man en ledare be om förlåtelse senast? När kunde någon erkänna ett fel? På Areopagen älskade man att höra senaste nytt, en närmast smärtsam beskrivning av vad som kunde sägas också om oss och nuet. Trots mängden av gudar och gudinnor, stora byggnader och en längtan efter visdom, fanns ingen förlåtelse i Aten utan Kristus. Trots tekniska framsteg och sofistikerade metoder för att minimera ohälsa, ekar den längtande folksjälens tomhet i nätforum ­– vår tids Aten.

Etthundratjugo pastorer på resa med syfte att utvecklas i sin förkunnelse är en del av svaret på kopplingen mellan Betlehem och Aten. Gåvan gavs i Betlehem men för att evangeliet ska nå vår tids Aten behövs också idag ett Jerusalem med sitt uppresta kors i sin övre sal.

Det finns förlåtelse i Betlehem, där föddes han som bär makt att förlåta synder. Men också i Aten av idag kan julevangeliet om Guds identifikation med vårt behov av förlåtelse, ges till människor genom en kyrka fylld av den helige Ande.

Nu hoppas jag att du får goda juldagar och att du i ditt inre kan bege dig till Betlehem och där fyllas av förundran och glädje över Guds stora gåva. Det är gåvan som aldrig slutar att ge förlåtelse och frälsning. Nåden räcker från Betlehem till Aten.

 

Daniel Alm
Föreståndare Pingst ffs