fbpx

Medarbetare i världen bjuds in till Pingst Pastor 2023

Medarbetare i världen bjuds in till Pingst Pastor 2023
För att stärka banden till systerkyrkorna i världen hålls ett internationellt Pingst Pastor 2023. I fokus står fler insatser för att tillsammans nå de minst nådda och mest utsatta med evangelium, berättar Andreas Svedman, missionsinspiratör på Pingst.

Vad blir speciellt med Pingst Pastor 2023, Andreas Svedman?

– Vi gör en internationell satsning där pingstförsamlingar i Sverige uppmuntras att bjuda in pastorer och andra nyckelpersoner  i sina systerförsamlingar i världen till att delta i och medverka i konferensen. Pingströrelsen har ju bedrivit mission i över 100 år och står idag i relation med över 100 rörelser i världen, som vi vill knyta an till ännu starkare.

– Vi tar dels avstamp i att det är 2000 år sedan Pingstdagen ägde rum och att vi firar det globalt med ett ”Decade of revival”. Vi vill tillsammans med våra systerkyrkor utöka insatserna för att nå de minst nådda och de mest utsatta med evangelium. Det är också ett led i att återuppta kontakter och stärka vårt internationella nätverk.

Små församlingar har kanske inte råd att på egen hand bjuda hem en pastor. Vad kan de göra?

– Pingst centralt står för själva konferensavgiften, mat och boende under pastorskonferensen, men flygbiljetter och allt annat står den lokala församlingen för. Det är helt förståeligt om det är ett stort ekonomiskt åtagande att bjuda hit någon, men oftast finns fler församlingar i närheten. Då kan man gå ihop, två eller tre församlingar, och dela på kostnaderna. Tanken är att man då även håller gudstjänster lokalt i anslutning till konferensen med den inbjudna gästen. Vi vill inspirera våra systerkyrkor i andra länder men de har också väldigt mycket att ge till oss, till exempel när det gäller insikter om bön och uthållighet.

– Vi ser detta som en speciell satsning, som även kan bygga något på lång sikt i våra församlingar, med utbyte och gemenskap. För en tid sedan lanserade vi ett samförståndsavtal (Memorandum of Understanding) som också kommer att signeras i anslutning till konferensen.

Vad innebär detta mer konkret?

– Att den lokala församlingen och systerkyrkan skriver under ett dokument som uttrycker att de står i relation till varandra och vill fortsätta att göra det. Det handlar inte om projekt eller pengar, utan om att man har en gemensam historia och vill fortsätta att bygga den framöver på god grund. Vi behöver varandra i den tid som ligger framför.

Har den internationella satsningen särskilt stor betydelse efter två år av pandemi?

– Jag tror att den kommer att vara oerhört viktig efter tiden av isolering, att ta avstamp i att vi inte står själva utan tillsammans. Detta är en global händelse som påverkat oss alla. Det har varit tufft på alla livets områden. Att nu inför framtiden säga; ”Låt oss tillsammans satsa ännu mer för att vinna människor för Gud”, tror jag är ett av de viktigaste statements vi kan göra.

Text: Noomi Lind