Pingst Ledare Anmälan öppen till höstens regionala inspirationsdagar
image description

Rezas väg till Jesus

Rezas väg till Jesus

- Bergspredikan var så annorlunda mot allt jag tidigare stött på. Det säger Reza när han berättar om hur mötet med Nya Testamentet och dess innehåll blev början till en dramatisk förändring i hans liv.

Reza är född och uppvuxen i Iran som muslim efter den religiösa revolutionen.
– Den blev början till kollapsen för islam i Iran, menar han. Min generation tappade hoppet.
För Reza började förändringen till ett annat, både mer glädjefyllt och smärtfyllt liv, när han fick tag på ett Nya Testamente.
– Jag började läsa och fastnade för det som stod där. Jag gjorde det till en vana att gå upp tidigt varje morgon och läsa. Bergspredikan var det som särskilt grep tag i mig. Det som stod där var så annorlunda mot allt annat jag stött på.
Och som ett resultat av hans bibelläsning upptäckte han hur hans liv fylldes med glädje. Han tog emot Jesus.
– Jag ville gå ut och berätta om detta för alla, men insåg att jag måste vara försiktig, säger han. Mina föräldrar blev nervösa när de fick reda på vad som hänt, även om de inte är särskilt religiösa. I mitt födelseland är det nämligen olagligt att konvertera och de blev rädda för vad som skulle kunna hända mig.
Reza fick kontakt med en underjordisk kyrka och utifrån sin längtan att dela det kristna budskapet med andra var han med och smugglade in biblar i landet.
– Jag blev arresterad och var nära döden, berättar han. Vi blev slagna och förhörda. Men mitt i allt kände jag att Jesus var med och att mirakel skedde, till exempel när de en gång inte såg biblarna vi hade med oss.
Vid ett tillfälle bröt förhörsledarna hans vänstra ben och en av dem slog honom i ansiktet och undrade vad det var i ”den där boken” som gjorde att han tog sådana risker.
– Jag sa till honom att där står det att om någon slår dig på ena kinden så vänd den andra sidan till, och sa att Bibeln säger att jag ska älska min fiende.
Livet i Iran blev till slut omöjligt och med säkerhetspolisen ständigt efter sig bestämde sig Reza för att fly. Numera bor han och arbetar i Georgien, där han fått medborgarskap. Han har under processen både fått byta både namn och pass.
I dag har han fru och en liten dotter och är en av medarbetarna i missionsnätverket  Marco Polo, som Västerås Pingst initierat.  Det handlar om att ge evangeliet till de minst nådda persiska och turkiska folkgrupperna i världen.  Reza arbetar bland annat med lärjunga- och ledarträning, något han menar är mycket viktigt i hans del av världen.
Reza har ingen möjlighet att återvända till Iran, men har god koll på vad som händer där. Vid sitt besök på Pingst Pastor-konferensen berättade han bland annat att det nu finns flera miljoner kristna i Iran.
– Vid tiden för den religiösa revolutionen var den siffran cirka 5 000, säger han.
Innan han lämnade pastorskonferensen blev han föremål för intensiv förbön av de drygt 500 pastorerna. De bad om beskydd och välsignelse över hans liv och situationen för de förföljda kristna i Iran och andra delar av världen.

TEXT: ULRIKA RAMSTRAND

FOTO: SANDRA LAGESTRÅ